Raahen Ilmailijat Ry 
Hae verkosta
Internet     Raahenilmailijat.net
 
   
  Ilmailulajit  
 

Moottorilento
Purjelento
Ultrakevyt lento
Lennokit
Varjot ja liitimet
Koulutushinnat

Purjelento (GPL)

Purjelentäminen on yksinkertaisesti lentämistä aurinkoenergian voimalla. Auringon lämmittäessä maanpintaa , tummemmat kuivahkot alueet, kuten tummat pellot, mäen rinteet, kiviset ja kallioiset alueet ym. lämpenevät nopeammin ja luovuttavat lämpöä yläpuolellaan olevaan ilmaan, joka tarpeeksi lämmettyään lähtee nousemaan suurena kuplana ylöspäin Tällaisia kuplia eli "nostoja" purjelentäjä käyttää päästäkseen nousemaan ylöspäin ilman moottorivoimaa. Jotkut linnut, esimerkiksi haukat ovat erittäin eteviä käyttämään hyväkseen samoja nostoja, kuin purjelentäjät. Jos kauniina kesäpäivänä, jolloin taivaalla on ns. poutapilviä, seuraat haukan lentoa, huomaat, että se lentää enimmäkseen ympyrää liitäen, eikä montaa kertaa lyö siivillään mutta nousee silti ylöspäin. Aikansa noustuaan se lähtee suoraan lentoon edelleen liitäen kunnes pysähtyy taas kaartamaan ympyrää, toisin sanoen se lentää purjelentoa. Usein purjelentäjä löytääkin noston seuraamalla haukkoja. Muutkin linnut kuten kotkat, kurjet, hanhet ja jopa lokit käyttävät nostoja hyväkseen ja toisinaan lentävät samassa nostossa purjekoneen kanssa.

PurjelentokoneTämä purjekone ei ole meidän kerhon koneita, mutta kuvan kauneuden vuoksi se on sivuillamme.

Moottorivoimaa tarvitaan kuitenkin purjekoneen hinaamiseksi maasta ilmaan .Hinaus voidaan suorittaa joko moottorilentokoneella, hinausautolla tai vintturilla. Yleensä purjekone hinataan noin 500:n metrin korkeuteen, jossa hinausköysi irrotetaan ja pilotti koneensa kanssa jatkaa siitä etsien "nostoja", eli termiikkiä jonka avulla nousee ylöspäin aina kumpupilvien alle, pilvikorkeudesta riippuen 1000.sta jopa 2500:n metrin korkeuteen. Siitä voi halutessaan jatkaa vaikka matkalennolle tai liidellä pilven alta toiselle ja ihailla maisemia ainoastaan vaimea tuulen suhina seurana.

Linnulla on luontainen kyky löytää nostot ja pystyä nousemaan niissä, mutta ihmiseltä se vaatii kärsivällistä opiskelua ja harjoittelua. Juuri tämä on yksi niistä monista syistä, joka tekee purjelennosta haastavan, mutta myös erittäin mielenkiintoisen ja hauskan harrastuksen.

Purjelento on myös miellyttävä tapa harrastaa lentämistä, sillä lähes äänettömästi taivaalla liitävä purjelentokone tarjoaa ohjaajalleen paljon upeita elämyksiä.

Tämä tapa lentää tuo myös paljon ystäviä, koska tässä ollaan aina liikkellä porukan kanssa. Nykyiset purjelentokeneet on tekniikaltaan edistyksellisiä ja turvallisia.

Purjekoneet ovat myös hyvin varusteltuja ja nopeita lentää.

Purjelento on sopiva vaihtoehto sinulle, joka haluat kokea nautinnollista lentämistä mukavassa ja stressittömässä ilmapiirissä. Raahelaiset purjelentäjät käyttävät pääasiassa kahta kentää Raahen Ilmailijoiden kenttää sekä Haapavedellä Pyhäjokialueen Ilmailukerhon kotikenttää

Kerholla on käytössä muutamia purjekoneita, näistä mainittakoon Ka6 Röhnswalben "(Höyry)"

Toisenan mainittakoon kone, jolla kerho antaa Purjelento koulutusta eli "Puhku" joka on Puolalaisen purjekonetehtaan valmistama PZL Bielskon SZD 50-3 "Puchacz".

Sekä yksipaikkainen harjoituskone SZD-51-1, eli "Junnu",joka on myös PZL Bielskon valmistama.

Koneita voivat vuokrata GPL lupakirjan saamisen ja tyyppikoulutuksen jälkeen kaikki yhdistyksemme jäsenet.

Jos kiinnostuit niin ota yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää purjelennosta ja koulutusajankohdista. Voit tietysti myös tulla tutustumaan toimintaamme paikanpäälle lentokentälle.

"Tämän" sivu vasemmassa laidassa on pieni linkki lista lähimmille purjelentokentille

Raahen Ilmailijoiden purjelentokausi 2008 on jo avattu, 20.02 lennettiin Villamartinissa ja 22.03 Kebnellä.

Enemmän juttua löytyy "tämän" linkin takaa.

.